De skrevne og uskrevne regler for vielsesringe
Faktisk så findes der ikke nogen helt faste regler for vielsesringes udseende, og hvordan de skal bæres. Der er en vis form for konsensus i forhold til det, men der er altså kun tale om uskrevne regler. Der er en vis uenighed om, hvorfor de uskrevne regler er, som de er. Desuden kan det variere i forhold til vores nabolande.
I bund og grund er der derfor helt frit valg, når I skal afgøre, hvordan jeres ringe skal se ud – eller om I overhovedet ønsker at have ringe på. Det er der nemlig heller ingen lovgivning om.
På hvilken hånd skal forlovelsesringe og vielsesringe sidde?
Herhjemme er det mest almindeligt, at forlovelsesringe bæres på venstre hånds ringfinger, og vielsesringe bæres på højre hånds ringfinger. Hvordan det er blevet sådan, findes der nogle forskellige teorier om, men det er i hvert fald sådan, de fleste par gør her i Danmark.
Nogle teorier går ud på, at der skulle findes en blodåre (kaldes kærlighedsåren), der går direkte fra hjertet og ned i den venstre ringfinger. Den skulle derved være mest forbundet med hjertet.
En anden teori siger, at vielsesringen skal sidde på højre hånds ringfinger, fordi det er den hånd, du afgiver troskabsløftet med.
Ingen af teorierne gør det muligt helt præcist at afgøre, hvad der er det mest rigtige. Vi må bare konkludere, at de findes, og at de er modstridende. Det står dig derfor helt frit for at vælge, om din vielsesring skal sidde på højre eller venstre hånd.
Bryder du dig slet ikke om at have en ring på, eller går det ikke i forhold til dit arbejde eller lignende, så kan du for eksempel bære den i en kæde om halsen eller bære den på en anden måde. Der er ingen regler for vielsesringe, når det kommer til, hvordan du skal bære dem.
Det er dog kutyme, at de fleste danske par vælger at have forlovelsesringen på venstre hånd og vielsesringen på højre.
Hvordan skal en vielsesring se ud?
Det spørgsmål kan man heller ikke svare entydigt på. De fleste vielsesringe er ret enkle, de er ens, de er af guld, og der er ingen sten i. Så kan der naturligvis være varianter af den tendens.
Nogle par får lavet nogle helt unikke vielsesringe. De kan være ens, eller de kan være forskellige. I mange tilfælde er kvindens ring større end mandens, og der kan også være en eller flere sten eller diamanter i. I forbindelse med vielser af personer af samme køn, kan det samme naturligvis være tilfældet.
Der er således ikke nogen faste regler for vielsesringes udseende. I kan derfor selv aftale, hvad I gør med ringene, og hvordan de skal se ud.
Skal der være en inskription i vielsesringen?
Mange vælger at få lavet inskriptioner i en vielsesring. Det er en kær tradition, der understreger det symbolske i at have ring på hinanden. Der ligger et løfte om troskab, og der ligger et signal til omverdenen om, at den, der bærer ringen, er optaget.
Det, der typisk står i en vielsesring, er navnet på den, man bliver gift med – og datoen for brylluppet. Nogle ønsker også at få indgraveret et lille symbol som et hjerte eller lignende.
Kan man bruge forlovelsesringene som vielsesringe?
Det korte svar er ja. Hvis I har være ringforlovede, før I gifter jer, så har I jo allerede en ring, der symboliserer jeres kærlighed. Her kan I så vælge, om at bruge den samme ring, eller få lavet nogle nye vielsesringe.
Det kan også være, at forlovelsesringen forandres, så den kommer til at se anderledes ud. Måske sættes der diamanter i, eller der lægges endnu en ring udenpå. Det kan gøres på mange måder.
Det kan være, I selv har en idé til det, ellers kan guldsmeden altid hjælpe jer med den kreative proces og med selve udførelsen af ringene. Det kan blive rigtig fint, og der ligger også noget smuk symbolik at arbejde videre på forlovelsesringene. Er der inskriptioner i forlovelsesringene, så bør der også være plads til den nye dato for vielsen.
Er der regler for vielsesringes sten?
Der findes ingen konkrete regler, der siger noget om, hvorvidt der skal eller ikke skal være ædelsten i en vielsesring. Det er helt op til jer. Der er mange – især kvinder – der får sat en eller flere sten i deres vielsesring. Hvis du går op i det, så findes der nogle symbolske betydninger af forskellige sten i vielsesringe.
Sten i vielsesringe kan betyde følgende:
- Agat: held, sundhed
- Ametyst: oprigtighed, ærlighed
- Blodsten: mod, udholdenhed, visdom
- Brillant: uskyld, troskab
- Diamant: uskyld, troskab
- Farvet opal: håb, uskyldighed, mod
- Perle: renhed, fred, skønhed
- Rubin: skønhed, lidenskab, kraft
- Safir: klogskab, fantasi
- Smaragd (kvinder): blidhed, frugtbarhed
- Smaragd (mænd): inspiration, dybe følelser
- Topas: venskab, kærlighed, troskab
- Turkis: lykke, succes, glæde
Det er jo heldigvis udelukkende positive egenskaber eller gaver, der følger med de forskellige sten. At udveksle ringe som en del af bryllupsceremonien er under alle omstændigheder en smuk tradition.